fbpx

Accueil » FAQ » Welke kosten zijn verbonden aan het hypothecair krediet?

Hypothecair krediet

Welke kosten zijn verbonden aan het hypothecair krediet?

HYPOTHECAIR KREDIET: DE KOSTEN OM REKENING MEE TE HOUDEN

“Geld lenen kost ook geld”. Deze zin weerklinkt om de haverklap in de media en met reden. Voor elke lening rekenen de financiële instellingen kosten aan op de terugbetalingssom bij een krediet. Natuurlijk brengt ook de toekenning van een hypothecair krediet kosten mee. Wij zetten er enkele op een rijtje. 

Op het ogenblik van uw aankoop:

  1. Het registratierecht en de kredietopening: deze kosten gaan rechtstreeks naar de Staat, via de notaris. Ze worden gestort bij de inschrijving van de akte bij de hypotheekbewaarder. Deze heffing wordt berekend op basis van de hypothecaire garantie die uw leningverstrekker vraagt en de kosten die deze u eventueel heeft voorgeschoten. Het registratierecht verschilt naargelang de akte en de regio. 
  2. De erelonen van de notaris: het gaat om de vergoeding van de notaris. De tarieven zijn wettelijk bepaald. Meer info vindt u op de website notaris.be.
  3. De vastgoedexpertise: dit is de bepaling van de prijs van uw goed door een vastgoedexpert. De te lenen som verschilt naargelang het type goed en de kredietverstrekker. 
  4. De dossierkosten: deze verschillen naargelang de kredietverstrekker. Deze kosten moeten betaald worden na de ondertekening van het contract voor uw hypothecaire lening. U kunt alvast inlichtingen nemen over de vigerende barema’s. 
  5. De diverse kosten (voor eventueel opzoekwerk, zegels, …): deze kosten verschillen ook naargelang de ontleende som. 
  6. De kosten voor de kredietakte: het gaat om de notariskosten, het hypothecair inschrijvingsrecht, de registratierechten op het hypothecair krediet. 

Al deze kosten moeten bijgeteld worden bij de prijs van het goed dat u wil kopen. Na een aankoop moet ook nog met andere kosten en belastingen rekening worden gehouden. 

Hierbij een concreet voorbeeld van de afrekening van een hypothecaire lening